|
Dana, am citit ce ai scris si am oftat. Mi-am amintit de inceputurile mele, alaturi de Bicu. Parintii lui nu m-au agreat pentru ca eram doar o invatatoare, in timp ce ei aveau altfel de aspiratii pentru fiul lor. Au venit la cununia noastra civila numai pentru ca fiul lor i-a fortat (se facea de ras in fata colegilor lui). Nu au vrut sa-mi cunoasca parintii (des paysans!), iar mama soacra a lesinat de mai multe ori cand a vazut cum se comporta taranii parvenitei (oameni simpli de la tara). Am locuit cu ei cateva luni, dar suficient cat sa vad cum eu mananc in rand cu servitoarea, in timp ce ei isi tineau mancarea in racitor. Sambata si duminica, ii dadeau liber servitoarei ca ei sa-mi poate umple paharul cu mizerii. Aveam de spalat rufe, de spalat vase, de maturat curtea, de lucrat in gradina. Toate se intamplau in lipsa lui Bicu care era plecat la niste cursuri. Am mers la seful sotului meu, l-am conjurat cu lacrimi siroindu-mi pe fata sa nu-i spuna lui Bicu nimic, dar sa-i repartizeze un apartament ca sa putem trai si noi ca o familie. Bicu a fost uluit de oferta sefului care ne-a chemat pe amandoi in biroul lui si ne-a inmanat cheia apartamentului. Explicatia superiorului a fost ca suntem o familie si ca aveam nevoie de casa. Evident ca soacra mea a lesinat, socrul s-a scandalizat, iar sotul meu a jurat ca nu se muta de la ei. Mi-am luat cheia si mi-am varuit singura in apartament, singura am facut curat, singura am facut rate si am luat mobila si cate ceva pentru bucatarie. Parintii mei care si-ar fi dat camasa de pe ei pentru mine, mi-au adus covoare, lenjerii de pat, fete de masa, perdele. Cand am terminat, mi-am zis ca este momentul sa iau o hotarare. Nu-i spusesem nimic mamei, dar avea ea o banuiala ca ceva nu este in ordine (ca nu-si vazuse ginerele ajutandu-ma la apartament). Mi-am zis ca o otravesc cu viata mea si ca ea m-ar fi invatat ceea ce stia: ca o femeie trebuie sa fie supusa barbatului. Cand am ajuns acasa, servitoarea a adus trantind farfuriile si le-a aruncat in fata mea, pe masa, asa cum facea de obicei pentru mine (care servitoare nu stie care este starea de spirit a stapanei casei?). Am mers in salon, unde se degusta cafeluta si prajiturile de la ora 5 si i-am chemat pe toti la bucatarie. Au venit, suparati, inclusiv Bicu. Le-am aratat de unde scoatea servitoarea mancarea pentru mine (din cuptorul sobei de gatit) care consta in cartofi fierti cu bulion si apoi le-am deschis racitorul plin de vase. Unul cu parjoale, altul cu supa de gaina, unul cu pilaf cu untura de gaina. Le-am aratat ca stiu ce vorbesc socrii despre mine si le-am spus clar si raspicat numele celor care mi-au transmis toate aceste informatii. Apoi l-am intrebat ce alege: sa ramana cu ei sau sa vina cu mine la apartament. Soacra mea a lesinat, socrul meu se ocupa de ea si-mi adresa cuvinte nedemne de a fi puse pe hartie. Bicu ramasese statuie in picioare si privea nauc. Am mers si mi-am luat bocceluta (doua fuste, doua bluze, balonzaidul si lenjeria intima) si am plecat la apartament. Timp de doua saptamani, nimeni nu a dat nici un semn de viata. Aveam rate ce imi acopereau salariul si bani deloc. Mancam un covrig pe zi si beam apa mereu ca sa nu cad din picioare. Dupa doua saptamani, Bicu a venit la mine sa imi ceara sa ma intorc acasa ca toate s-au rezolvat. Cand i-am explicat ca eu acolo nu ma mai intorc, mi-a spus ca divorteaza. Atunci nu am mai putut si i-am spus ca chiar il rog sa divorteze, numai sa aiba grija sa isi recunoasca copilul cand o veni timpul. A plecat (si cat m-a durut!) sa dea raportul parintilor. S-a intors in casnicia noastra in saptamana urmatoare, dar nu mai era acelasi om. Am continuat sa vietuim, fara sa mai fie chimia aceea ce face tot farmecul unei casnicii, la inceput. Pana am nascut, udam perna in fiecare noapte, fara sa ma simta. Dupa ce am nascut, nu mi-a mai pasat de nimic. Eram cea mai fericita fiinta din lume. M-am chinuit singura cu fetita pentru ca Bicu nu a fost de acord ca mama sa vina in casa noastra sa ma ajute. Am facut botezul la 4 luni, iar masa pentru eveniment am asezat-o in casa noastra. Parintii mei nu au fost invitati pentru ca au fost invitate toate rudele lui Bicu. Am acceptat ca nu cumva sa mai lesina soacra mea. Numai ca, in timpul mesei, apropourile au devenit atat de evidente, referitor la mine (fetita trebuie sa invete limba franceza de mica ca sa nu ajunga taranca proasta; pentru fetita trebuia apelat numai la o anume croitoreasa ca sa nu devina o sleampada de taranca;). Cred ca eram foarte obosita de toata bucatareala, aranjatul casei si al mesei, de noptile nedormite din cauza colicilor fetitei, ca am izbucnit si i-am invitat imediat pe toti afara din casa mea, spunandu-le ca taranca de mama mea, nu si-ar fi permis niciodata sa jigneasca pe nimeni si sa se comporte cu o mahalagioaca. Soacra mea a uitat sa lesine, socrul meu nu-si putea da drumul la limbajul birjaresc (erau si rudele lor de fata) si toti il priveau cu repros pe sotul meu care (tine-te bine de scaun!) si-a luat haina din cuier si mi-a spus ca vine a doua zi sa-si ia lucrurile. Nu va pot spune ce era in inima mea, dupa ce au plecat. Mi-am strans toate si am plecat cu prima rata (autobuz ce pleca in satul meu) la tara, la parintii mei si mi-am lasat copila si bagajele acolo. M-am intors si am luat inca un rand de mancare si l-am dus la tara. Am serbat impreuna cu ai mei botezul fetitei mele si, in acea noapte, am dormit si eu dupa patru luni. A doua zi, m-am intors, mi-am facut curatenie in apartament si am vorbit pentru cresa (pe timpul meu nu puteai sta in concediu de maternitate mai mult de 4 luni). Luni, la prima ora, am lasat fetita la cresa si apoi am plecat la scoala (eram invatatoare). Ulterior, am dus toate actele pentru cresa si am vorbit cu femeia de servici sa ramana mai mult ca ea, cand eu o sa intarzii. Bicu si-a luat lucrurile din casa, in lipsa mea si dus a fost. O prietena m-a atentionat ca plimba o mandra pe corso. Am suferit ca un caine, dar am reusit (cu ajutorul parintilor mei) sa supravietuiesc cu ratele si sa am si o viata decenta. Cand fetita mea avea un an si am hotarat sa ii iau motul, la tara la parintii mei, eu eram deja studenta (fara stirea nimanui), dar si cu carnet de sofer in buzunar. Limba franceza o invatam cu o colega, profesoara la scoala unde predam si eu. Eram cu totii la masa cand Bicu a intrat cu un buchet de trandafiri in mana. Toata suflarea a mutit, dar tatal meu, invatator palicar, a abatut atentia de la eveniment. Dupa ce s-a spart petrecerea, Bicu care a tinut-o pe copila numai in bratele lui, a venit sa-si ceara iertare si sa-mi spuna ca mi-a dus dorul si ca nu poate trai fara mine. Am reinceput viata de acolo de unde am lasat-o, adica din momentul in care am semnat actele la primarie si incetul cu incetul ranile s-au sters. Din pacate, urmare a educatiei primite in casa lui, nu ma ajuta mai deloc si toate le faceam singura (timp in care am si invatat si absolvit facultatea cu nota 10). Am mai avut probleme cu familia lui, dar am ignorat orice intepatura, gandind ca sunt batrani. Primul s-a dus la cele sfinte, socrul meu, iar soacra mea ne-a cerut sa ne mutam in casa ei. Am refuzat. Si-a dorit sa vina ea la noi (intre timp ne mutasem intr-un apartament cu 3 camere) si am fost de acord cu conditia sa o ajute pe copila noastra la lectii. A incercat de multe ori sa deschida discutii in contradictoriu, dar ii aminteam ca statea in casa mea si ca trebuie sa se supuna regulilor casei mele. Era nefericita pentru ca isi spala rufele proprii singura, dar era multumita ca i le calcam eu. Inainte de a-si dat duhul m-a rugat sa o iert, desi stie ca nu o sa iert vreodata. Am lasat-o sa plece impacata pentru ca i-am spus ca eu am iertat-o de mult (ceea ce era si adevarat). Eu mi-a regasit adevarata casnicie, abia dupa moartea ei, - Dumnezeu sa ma ierte. Atunci, neinfluentat de nimeni, Bicu a descoperit rand pe rand eforturile ce le-am facut pentru si in casnicia noastra. A fost o recunoastere tardiva, dar asta mi-a adus un echilibru ce m-a ajutat sa raman sanatoasa si intreaga la mine. Dana, draga mea, aceasta este experienta mea de viata. Nu as vrea sa treci nici macar 1% prin ce am trecut eu. Iti spun ce as face eu in locul vostru, dar atentie, acesta nu este un sfat. Eu nu dau sfaturi. As inchiria cota parte ce i se cuvine lui Andrei. Cu o parte din bani as contribui la regia acelei case (cat se cuvine pe suprafata ce o inchiriezi), iar restul i-as folosi pentru chiria casei in care stau eu si viitorul meu sot.
Optiunea de a ma muta din apartamentul de 4 camere poate parea putin exagerata daca nu exista explicatii logice, pertinenete si cu exemplele de rigoare. Inainte de toate, as comunica cu viitoarea soacra, explicandu-i pentru ce am luat carne tocata si i-as explica ca vreau eu sa o gatesc. Nu as omite sa intreb cine face curatenie in saptamana in curs ca vreau sa stiu cand imi mai vine randul. Tigarile sunt treaba ei, exclusiv. Daca nu poate renunta la viciu (poate chiar nu poate), atunci, cu delicatete, i-as explica ca acestea raman in sarcina ei. Ceea ce face acum cu fiica ei, va incerca sa faca mai tarziu, cu baiatul sau. Este bine sa-i punctezi iubitului tau acest punct. Nu uita ca baietii sufera mult cand este vorba de mama lor si ca se afla intre ciocan si nicovala. Incearca sa lasi faptele sa vorbeasca si tu vorbeste mai putin in fata lui Andrei, cand vine vorba de mama lui. Iti doresc ca Dumnezeu si ingerul tau pazitor sa te indrume spre cea mai buna hotarare pentru voi doi.
_________________ Bica - Bunica-de-Gargarita
|